Wielu z nas nie wyobraża sobie
spotkania przy rodzinnym stole bez drożdżowego ciasta i herbaty z
cytryną. W dalszym ciągu faworytem wśród kanapkowych duetów jest w
Polsce ser z pomidorem. Warto zadać sobie pytanie, czy wszystkie
produkty spożywcze można ze sobą łączyć i czy znamy konsekwencje
spożywania takich smacznych zestawień?
Reguły właściwego łączenia ze sobą grup
produktów spożywczych bezwzględnie powinni stosować zarówno ludzie
chorzy, jak i zdrowi, niezależnie od wieku. Czym uzasadnia się tę
konieczność? Soki trawienne człowieka, to precyzyjnie stworzone przez
naturę substancje wspomagające trawienie. Dla każdego typu potraw
produkujemy odpowiednie kombinacje enzymów trawiennych, a każdy z nich
posiada inne właściwości. I tak węglowodany wymagają soków zawierających
enzymy trawiące węglowodany, a białko enzymów rozkładających białko. Na
tej podstawie amerykański lekarz dr Herbert Shelton, twórca pierwszej
tzw. diety rozdzielnej, opracował odpowiednie reguły łączenia produktów
żywieniowych. Ich skuteczność potwierdzona została również przez innych
naukowców. Dlatego warto się im bliżej przyjrzeć.
Od czego zacząć?
W codziennym jadłospisie powinny
znajdować się produkty w odpowiednich ilościach i proporcjach ze
wszystkich grup pokarmowych występujących w piramidzie żywieniowej:
zboża, warzywa, owoce, ryby, mięso, nabiał i tłuszcze. Jednak aby w
pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych w nich zawartych
trzeba wiedzieć jakie produkty można ze sobą łączyć, jakich kombinacji
lepiej długoterminowo unikać.
Śniadanie mistrzów?
Pomidor oraz biały ser stanowią często
smaczny, śniadaniowy duet. Niewielu z nas wie, że liczne kwasy zawarte w
pomidorze (cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy), które
decydują o charakterystycznym smaku pomidora, łączą się z wapniem, który
występuje w serze. Powstają nierozpuszczalne kryształki, które
odkładając się w stawach, mogą wywoływać w przyszłości silne bóle. Ta
jednostka chorobowa zwana jest podagrą lub inaczej dną moczanową. Poza
tym, do takiej porannej kanapki wielu z nas, szczególnie zimą, chętnie
sięgnie po herbatę z cytryną. To klasyczny rozgrzewający duet, Cytryna
jest bogatym źródłem witaminy C, która łączy się z nieprzyswajalnym dla
ludzkiego organizmu glinem (aluminium) obecnym w herbacie. W wyniku tego
połączenia nieprzyswajalny glin zmienia się w łatwo wchłaniany
cytrynian glinu, który przy długim stosowaniu może być niebezpieczny dla
naszego zdrowia. Zamiast cytryny lepiej dodać miód lub aromatyczne
przyprawy, które również mają silne właściwości rozgrzewające.
Ryby wpływają na zdrowie, albo i nie
Ryby są źródłem wielu wartości
odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dietetycy
zalecają, by jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu. O czym jednak
należy pamiętać, by nasz rybny posiłek był pełnowartościowy? Przede
wszystkim należy pamiętać, aby nigdy nie łączyć ryby z olejem
słonecznikowym. Smakosze sardynek w oleju narażeni są na szybsze
starzenie. Dlaczego? Wiąże się to z zaburzaniem stosunku kwasów omega-3
zawartych w rybach do omega-6 kwasów obecnych w oleju słonecznikowym.
Nieprawidłowy stosunek tych kwasów w naszej diecie jest jednym z
ważniejszych czynników przyspieszających starzenie się organizmu.
Podobnie nie należy łączyć ryby z tzw. warzywami krzyżowymi np.
kalafiorem czy brokułem. Ryby morskie są cennym źródłem jodu, który
wchłaniany jest przez substancje zawarte w roślinach krzyżowych
(sulfiny).
Magia smacznych, rodzinnych spotkań
Ostatnim, popularnym „niebezpiecznym
związkiem”, którym raczymy się w trakcie rodzinnych spotkań jest herbata
spożywana np. do babcinego ciasta drożdżowego. Okazuje się jednak, że
herbata, która ogranicza wchłanianie białek, wapnia, żelaza czy cynku,
niszczy również witaminę B1, która w dużej ilości występuje m.in. w
cieście drożdżowym. B1 odpowiedzialna jest za sprawne działanie naszego
układu pokarmowego, warto więc wiedzieć, w jaki sposób nie ograniczać
jej wchłaniania.
Nadal królujące na polskich stołach
duety: kanapki z serem i pomidorem albo herbata z cytryną, potwierdzają
konieczność edukowania o często nieoczywistych zasadach zdrowego
odżywiania. Okazuje się, że wybieranie zdrowych produktów spożywczych i
regularne posiłki to nie wszystko! Ważne jest również, by wiedzieć jak
je komponować, aby przygotowywane potrawy zachowały jak największą
wartość odżywczą. Między innymi o tym będą mogli dowiedzieć się
uczestnicy ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”
marki WINIARY, którego IV edycja rusza już 23 września.
Misją projektu jest nauka młodzieży
gimnazjalnej zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie do
podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach programu
nauczyciele, którzy zgłoszą się do programu, otrzymają bezpłatnie
zestaw atrakcyjnych materiałów dydaktycznych na temat zdrowego żywienia.
Następnie, wraz ze swoim uczniami mogą wziąć udział w konkursie i
wygrać 30 tablic multimedialnych oraz 30 laptopów.
W poprzednią edycję zaangażowało się
ponad 2 800 szkół gimnazjalnych, czyli łącznie ponad 38% polskich
gimnazjów! W IV edycji organizatorzy planują jeszcze pobić ten wynik!
Aktualna edycja programu uzyskała patronat honorowy Rzecznika Praw
Dziecka Marka Michalaka. Szczegółowe informacje o programie edukacyjnym
„Żyj smacznie i zdrowo” można znaleźć na stronie internetowej
www.zyjsmacznieizdrowo.pl lub profilu
www.facebook.com/zyjsmacznieizdrowo.
***********************************************
„Żyj smacznie i zdrowo” to program
edukacyjny marki WINIARY, prowadzony we współpracy z Federacją Polskich
Banków Żywności w polskich gimnazjach. Misją programu „Żyj smacznie i
zdrowo” jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu prawidłowego i
zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków
i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach
projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także
ideę niemarnowania żywności. Do tej pory, w trzech edycjach „Żyj
smacznie i zdrowo” wzięło udział ponad 44% szkół gimnazjalnych z całej
Polski.
Program marki WINIARY jest częścią
szerszej kampanii zatytułowanej „Jedz smacznie i zdrowo” prowadzonej od
czterech lat przez wiele marek z portfolio firmy Nestlé, której celem
jest promowanie zdrowego odżywiania wśród konsumentów. Wiąże się on z
przyjęciem przez Nestle strategii NHW (Nutrition, Health, Wellness)
będącej strategią odpowiedzialnego biznesu firmy Nestlé, w imię której
zobowiązuje się ona produkować wysokiej jakości produkty, będąc
jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu i dbałości o zdrowie oraz
zapewniając dobre samopoczucie konsumentów.
Patroni honorowi
- Rzecznik Praw Dziecka
- Ośrodek Rozwoju Edukacji
- Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych
- Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
- Fundacja Klubu Szefów Kuchni
Partner społeczny
- Federacja Polskich Banków Żywności
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz