Smak i zapach świeżego domowego chleba wielu osobom
przypomina dzieciństwo. We wspomnieniach pozostały kromki chleba z
masłem i serem, chrupiące bułki na śniadanie, kanapki zabierane do
szkoły. I mimo, iż w sklepach można teraz kupić wiele rodzajów pieczywa,
to jednak chleb zrobiony samodzielnie w domu smakuje zupełnie inaczej.
Pieczenie chleba w piekarniku jest trudne. Trzeba nie tylko dobrać
składniki, ale też odpowiednio je wymieszać, poczekać aż ciasto
wyrośnie, nastawić odpowiednią temperaturę, wybrać sposób grzania. A i
tak łatwo o zakalec czy nierównomierne przypieczenie skórki. Osiągnięcie
wprawy oznacza szereg eksperymentów i prób. Ponadto chleb pieczony w
piekarniku często wysycha. Niektórzy sugerują, że dobrym rozwiązaniem
jest wstawianie do piekarnika pojemnika z wodą. My odradzamy ten sposób
– to najprostsza droga do korozji i zniszczenia urządzenia. Wnętrza
tradycyjnych piekarników nie są przystosowane do nadmiernej wilgoci,
dlatego nie powinno się w nich wytwarzać pary. Czy to oznacza, że mniej
sprawni kucharze są skazani jedynie na kupne pieczywo? Niekoniecznie.
Osobom ceniącym smak domowego, własnoręcznie zrobionego chleba oraz
wszystkim, dla których istotna jest możliwość precyzyjnej kontroli
składników ze względu na troskę o zdrowie polecamy wypiekacz chleba
Electrolux EBM8000.
Wypiekacz do chleba Electrolux o mocy 680 W pozwala wybrać stopień
zarumienienia skórki oraz wielkość chleba, który chcemy upiec. Można w
nim przygotować różne rodzaje pieczywa i ciast. Do wyboru jest, aż 15
różnych programów. Razem z wypiekaczem użytkownik dostaje miarkę oraz
dwie formy – prostokątną i okrągłą, obie pokryte powłoką
nieprzywierającą, dzięki czemu łatwo jest z nich wyjąć upieczony
bochenek i łatwo je później umyć. Wypiekacz sam zagniata ciasto, więc
użytkownikowi pozostaje jedynie dodać odpowiednie składniki i nastawić
program. Do urządzenia dołączone są przepisy m.in. na chleb biały,
razowy, francuski czy bezglutenowy. Przepisy można wzbogacać dodając do
chleba rodzynki, żurawinę, pestki dyni czy słonecznika. W wypiekaczu
jest też możliwość przygotowania ciasta, placków, budyniu czy dżemu.
Wszystkie ustawienia łatwo wybrać na wyświetlaczu LCD, na którym też
widać w jakiej fazie pieczenia znajduje się nasz chleb. Postęp można
również podglądać przez szybkę znajdującą się w pokrywie. Jeśli ktoś
chce mieć ciepły chleb, gdy będzie go wyjmować z formy, może wykorzystać
funkcję podtrzymywania ciepła przez 60 minut po zakończeniu programu.
Wypiekacz chleba Electrolux, to nieoceniona pomoc przy
przygotowywaniu smacznego domowego pieczywa. Pozwala cieszyć się smakiem
świeżego chleba każdego dnia. A satysfakcja z własnoręcznie zrobionego
pieczywa jest z pewnością bezcenna.
http://newsroom.electrolux.com/pl/2012/11/14/wypiekacz-chleba/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz